top of page

Miért ne elefánt trekkingelj?

Updated: Jul 1, 2023

Az elefánt trekking vagy más néven elefánt lovaglás egy olyan turisztikai tevékenység, amely során a turisták elefántok hátán utaznak vagy velük sétálnak. Ebben az esetben egy hordozó kosár kerül az állat hátára, mely a gerincét fogja nyomni, majd a későbbiekben eltorzítani. Emellett az idomár egy kampós végű "szerszámmal" fegyelmezi az állatot, mely sebeket ejt annak bőrén.


Amennyiben lehet kerüljétek el az elefánt trekkinget az alábbi okok miatt:

  1. Állatjólét: Az elefánt trekking a legtöbb esetben az elefántok számára kínzó körülményekkel és fájdalommal jár. A kiselefántokat gyakran korán elválasztják anyjuktól, és kegyetlen módszerekkel, például az elefántok megtörésével vagy kényszerítésével képzik őket arra, hogy engedelmeskedjenek az emberek elvárásainak. Ezek a szegény állatok gyakran több órát töltenek napi lovaglással, a kosár és az emberek hordozásával a hátukon, mely komoly fizikai és lelki megterheléssel jár.

  2. Fenntarthatóság: az elefánt trekking gyakran jár az elefántok túlzott kizsákmányolásával és az illegális elefántkereskedelemmel.

  3. Fogva tartás és bezártság: az elefántokat, akiket trekkingre használnak, láncokra kerülnek és kis helyeken tartják őket. Ez fizikai és pszichológiai stresszt okozhat, és sok állat teljesen bele is tud "bolondulni" és betegedni.

  4. A természettől való elszokás: az elefántok a trekkingre való beszoktatás során gyakran elesnek a természetes viselkedésüktől, például az evéstől, társas kapcsolatoktól és hosszú távú vándorlásoktól. Ez unalmat, stresszt és frusztrációt okozhat, ami súlyos negatív hatásokkal járhat az elefántok fizikai és mentális egészségére.

  5. Rövidített élettartam: az állatkertekben és fogságban tartott elefántok általában rövidebb életet élnek, mint vadon élő társaik.

Tudom, hogy először nagyon különleges élmény lehet az elefánton való lovaglás, hiszen mi is beleestünk ebbe a hibába 20 évvel ezelőtt, de ahogy az ember egyre jobban beleássa magát a témába vagy ellátogat egy elefánt menhelyre, hamar rá lehet jönni, hogy nem igazán etikus dolog.


Aki jobban beleásná magát a témába, annak kifejezetten ajánlom az alábbi filmet: https://elefantosfilm.hu/


Legjobb helyek elefántok fürdetésére és velük eltöltött időre Thaiföldön:

  • Elephant Nature Park: a Chiang Maiban található Elephant Nature Park az egyik legismertebb elefánt menhely Thaiföldön, ahol nekem is volt szerencsém járni 15 évvel korábban és tervezek újra ellátogatni. A szervezet az elefántok megmentésére és rehabilitációjára szakosodott, akiket korábban bántalmaztak, és lehetőséget nyújt a turistáknak és az oldalátogatóknak arra, hogy közelről megismerjék ezeket a csodálatos állatokat.

  • Boon Lott's Elephant Sanctuary: a Boon Lott's Elephant Sanctuary (BLES) egy másik híres elefánt menhely Sukothaiban, Thaiföldön. Lehetőség van az elefántok fürdetésére, etetésére és gondozásukra.

  • Wildlife Friends Foundation Thailand Elephant Refuge and Education Centre: ez az elefánt szanatórium egy olyan szervezet része, amely az elefántok, valamint más állatok megmentésére és védelmére szakosodott. Az elefántok itt szabadon élnek egy 20 hektáros területen, és a látogatók megtanulhatják az elefántokról, az állatokkal való kölcsönhatásról és az elefántvédelem fontosságáról.

A weboldalukhoz tartozó elérhetőségeket itt találhatjátok:

Boon Lott's Elephant Sanctuary: https://www.blesele.org/

Wildlife Friends Foundation Thailand Elephant Refuge and Education Centre: https://www.wfft.org/Girl petting asian elephant
Vasana elefánttal

Indiai, thai férfi és európai lány ázsiai elefánttal
Az elefánt hajcsárral56 views0 comments

Comments


bottom of page