top of page

A Red Bull, avagy a Krating Daeng

Updated: Jul 1, 2023

Ha azt hitted, hogy a híres Red Bull energiaital európai találmány, akkor el kell, hogy szomorítsalak (vagy éppen ellenkezőleg?), hiszen Thaiföldről származik.

A Krating Daeng energiaital eredetileg Thaiföldról származik, és egyedülálló történettel és jelentős kulturális hatással rendelkezik.

A Krating Daeng az egyik első energiaital volt a piacon, és ma már nincs olyan ország ahol ne ismernék.

Girls hand holding glass bottle of Red Bull
Krating Daeng

Eredet és történet:

A Krating Daeng eredetileg Thaiföldön lett kifejlesztve a 1970-es években Chaleo Yoovidhya által.

A szó "Krating Daeng" thai nyelven azt jelenti, hogy "piros bikaborjú", ami a termék eredeti címkéjén is látható.

A Krating Daeng hamar népszerű lett Thaiföldön, és a cég az 1980-as években kezdte meg a nemzetközi piacokra történő terjeszkedést. 1984-ben egy osztrák vállalkozó, Dietrich Mateschitz találkozott Chaleo Yoovidhyával, és megegyeztek egy közös vállalkozásban az energiaital nemzetközi piacra történő bevezetésére. Ez a közös vállalkozás vezetett az első Red Bull energiaital létrehozásához, amely később az egész világon híressé vált.


Összetétel és hatások:

A Krating Daeng energiaital egy olyan ital, amely különféle stimuláns anyagokat tartalmaz, hogy fokozza az éberséget, csökkentse a fáradtságot és növelje a fizikai és szellemi teljesítményt. Az eredeti változat cukorral és szénhidráttal, valamint az ún. "Red Bull Energy Blend" nevű keverékkel rendelkezik, amely koffeint és taurint tartalmaz.


Kulturalitás és globális hatás:

A thai emberek nagyon büszkék a Krating Daeng energiatalra és rendszeresen fogyasztják is azt.

Az energiaital használata Thaiföldön hagyományosan a munkásosztályhoz és a kamionsofőrökhöz kapcsolódott, akik hosszú munkaidőket dolgoznak és szükségük van extra energiára. Az energiaital címkéjén található piros bikaborjú, valamint a Krating Daeng márka szlogánja "Krating Daeng, Krating Daeng, Krating Daeng, Yak Yak Yak", szintén kulturális utalások a thai kultúrára és nyelvre.


Információk és dátumok forrása: Wikipedia

37 views0 comments

Comentarios


bottom of page