top of page

Non profit szervezetek Thaiföldön: avagy a pozitív változások elősegítése

Talán sokan láthattátok a "Thaiföldi Utazás - Thaiföld szerelmeseinek" c. csoportomban, hogy megosztottam egy filippínó barátom által létrehozott non profit vállakozást.

Így ennek kapcsán gondoltam érdemes lehet egy hosszabb blogot írni erről, hogy pontosan mivel is foglalkoznak ezek a szervezetek és melyek a leghíresebbek.


A lenyűgöző tájairól, gazdag kulturális örökségéről és meleg vendégszeretetéről híres Thaiföld az NGO-k (nem kormányzati szervezetek) élénk hálózatának is otthona.

Ezek a civil szervezetek kulcsfontosságú szerepet játszanak a társadalmi kihívások kezelésében.

Ezek a szervezetek fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy szebb jövőt teremtsenek Thaiföld és népe számára.


Szociális jólét és oktatás: számos thaiföldi non profit szervezet elkötelezett a lakosság, különösen a gyermekek, nők és idősek jólétének javítása mellett.

Menedéket, oktatást, egészségügyi ellátást és szakképzést biztosítanak a rászorulóknak, ezzel biztosítva, hogy minél többen megfelelő ellátásban részesüljenek.


Környezet megőrzése: a környezetvédelem számos civil szervezet számára kiemelt prioritást élvez.

A "takarítási" kampányoktól a környezetbarát turizmus népszerűsítéséig ezek a civil szervezetek az éghajlatváltozás elleni küzdelem élvonalában állnak.


Emberi jogok és érdekképviselet: a thaiföldi civil szervezetek szintén fontos szerepet játszanak az emberi jogok védelmében.

Fáradhatatlanul dolgoznak olyan problémák megoldásán, mint az emberkereskedelem, a kényszermunka és a gyermekek kizsákmányolása.


Egészség és jó közérzet: a közegészségügy továbbra is jelentős probléma Thaiföldön, és az NGO-k aktívan részt vesznek az egészségügyi szolgáltatások nyújtásában és az elterjedt betegségekre való figyelemfelhívásban.

A HIV/AIDS megelőzésétől a mentális egészség támogatásáig ezek a szervezetek fontos szerepet játszanak a közösségek általános egészségének és jólétének javításában.


Fenntartható fejlődés: az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival (SDG) összhangban a thaiföldi civil szervezetek aktívan részt vesznek a fenntartható fejlődést elősegítő projektekben.

Ezek a kezdeményezések többek között olyan területekre összpontosítanak, mint a szegénység enyhítése, a tiszta vízhez való hozzáférés, a megújuló energia és a felelős fogyasztás.


Katasztrófaelhárítás és elhárítás: Thaiföld ki van téve olyan természeti katasztrófáknak, mint az árvizek, földrengések és cunamik. A civil szervezetek döntő szerepet játszanak a katasztrófák elkerülésében és azonnali segítséget nyújtanak az érintett közösségeknek.


Művészet és kultúra megőrzése: Thaiföld gazdag kulturális örökségének megőrzése számos non profit szervezet számára prioritás. A hagyományos művészetek, kézművesség és az egyedi szokások megőrzésére összpontosítanak, valamint a helyi művészek és kulturális események támogatására, hogy ezzel is biztosítsák az ország egyediségét.


És, akkor kicsit beszéljünk a leghíresebb NGO-król, melyek az alábbiak lennének:


1. Mirror Alapítvány: az egyetemi hallgatók egy csoportja által 1992-ben létrehozott "The Mirror Foundation" a szociális munka innovatív megközelítéséről híres.

Ez a civil szervezet a hajléktalanok és a hontalanok megsegítésére összpontosít.

Az alapítvány nevezetes „DNS-projektje” DNS-tesztek segítségével "hozza össze" az eltűnt személyeket a családjukkal.


2. Friends International: a Friends-International NGO célja a fiatalok és családjaik segítése Thaiföldön.

Oktatási, szakképzési és szociális támogatási programokon keresztül arra törekszenek, hogy segítsenek a kiszolgáltatott fiataloknak kiszabadulni a szegénység és a kizsákmányolás körforgásából.

A Friends-International által elindított "ChildSafe Movement" nagyban hozzájárult a gyermekvédelemmel és a felelős turizmussal kapcsolatos figyelem felkeltésére.


3. Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT): a vadon élő állatok megmentését és rehabilitációját célzó küldetéssel a WFFT vezető erővé szerepet kapott a vadon élő állatok védelmében Thaiföldön.

Ez a nono profit szervezet megmenti az állatokat az illegális fogságtól, a rossz bánásmódtól és az illegális kereskedelemtől. Ezzel is biztonságos menedéket biztosítva számukra a jobb élethez.

Munkájuk kiterjed arra is, hogy felvilágosítsák az embereket a vadvédelem és a környezetvédelem fontosságáról.


4. Duang Prateep Alapítvány: a Duang Prateep Alapítvány több mint négy évtizede azon dolgozik, hogy felemelje a bangkoki nyomornegyedekben élő hátrányos helyzetű közösségeket.

Az alapítvány célja, hogy oktatást, egészségügyi ellátást és alapvető szolgáltatásokat nyújtson a hátrányos helyzetű családoknak.

Ami külön érdekesség, hogy az alapítvány létrehozója, Prateep Ungsongtham Hata is a thai nyomornegyedben született, egy nagyon szegény családba. Az édesapja kínai bevándorló halász, míg az édesanyja thai volt.


5. Baan Gerda: a Baan Gerda egy figyelemre méltócivil szervezet, amely a HIV/AIDS-szel fertőzött gyermekek gondozására és támogatására összpontosít.

A Lopburi tartományban található Baan Gerda orvosi kezelést és oktatási lehetőségeket kínál ezeknek a gyerekeknek, lehetővé téve számukra, hogy az egészségügyi kihívások ellenére teljes életet tudjanak élni.


6. Paper Ranger: ez az innovatív civil szervezet a "seedpaper" ötletes koncepcióján keresztül támogatja a környezet megóvását. A Paper Ranger "magokkal beágyazott" írószereket gyárt, és arra ösztönzi a felhasználókat, hogy használat után ültessék el a papírt.

Ahogy a papír lebomlik, új növényt hoz létre, ami országszerte hozzájárul az erdőfelújítási erőfeszítésekhez.


7. The Population and Community Development Association (PDA): a PDA a vidéki közösségek támogatására összpontosít a fenntartható fejlődés gyakorlatain keresztül.

Elősegítik a családtervezést, az egészségügyet és az oktatást, hozzájárulva a vidéki területek életkörülményeinek javításához.

A Cabbages and Condoms kampányukat széles körben dicsérték, mert kreatívan felhívják a figyelmet a családtervezésre és a szexuális egészségre.

Erről már láthattátok a posztokat az oldalamon, hiszen Pattayán is megtalálható egy ilyen étterem.

A fotók felhasználása semmilyen formában nem engedélyezett.


+1: The Good News/Planet Cleanup: természetesen nem hagyhatom ki az egyik, szívemhez közel álló projektet sem, mely a filippínó barátaim által lett létrehozva és ma már non profit szervezetté nőtte ki magát.

Ők még valójában elég kicsik a fent említett szervezetekkel szemben, de keményen dolgoznak azon, hogy tisztábbak legyenek a tengerpartok, a közterek és az egész város (Pattaya). Ezen felül természetesen saját országukra, a Fülöp-szigetekre is nagy mértékben odafigyelnek és ott is hasonló, ha még nem komolyabb tevékenységet űznek.


Forrás/Credit: Wikipedia

47 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page