top of page

Azok a fantasztikus ázsiai gyümölcsök!

Updated: Jul 1, 2023

Az ázsiai gyümölcsök különleges ízzel és tápanyagokkal rendelkeznek, amelyeknek számos egészségügyi előnyei vannak a szervezet számára.

Az ázsiai konyha alapvető elemei közé tartozó gyümölcsök, többek között az egzotikus gyümölcsök, mint például a licsi, a rambután, a durián, a mangosztán, a sárkánygyümölcs..és még sorolhatnám.

Az ázsiai gyümölcsök kiemelkedően gazdagok antioxidánsokban. Ezek az antioxidánsokban gazdag összetevők hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és a szervezet védekezőképességének növeléséhez.

Ezenkívül az ázsiai gyümölcsök számos fontos tápanyagokat is tartalmaznak, például vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat.

Emellett alacsony kalóriatartalmúak és magas rosttartalmúak is, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges testsúly fenntartásához és az emésztési rendszer egészségének javításához.

Az ázsiai konyha népszerű gyümölcsei kiváló alternatívát jelentenek az édességek és cukros italok helyett, így hozzájárulhatnak a cukorbevitel csökkentéséhez és az egészséges étrend kialakításához.


Akkor nézzük meg, hogy az adott gyümölcsök mire is jók, illetve miben járulnak hozzá szervezetünk megfelelő működéséhez:

Mangó:

 1. Magas vitamin- és ásványianyag tartalom: nagy mértékben tartalmaz A-, C- és E-vitaminoknak, illetve káliumot és mangánt is. Hozzájárul a jó látás fenntartásához, csökkenti a hajhullást és rugalmassá teszi a bőrt.

 2. Magas rosttartalom: hozzájárul az emésztési rendszer javításához és a megfelelő testsúly fenntartásához.

 3. Magas antioxidáns tartalom: fontos szerepe van a szív és érrendszeri egészség megőrzésében.

 4. Magas víztartalom: A mangó magas víztartalommal rendelkezik, így hozzájárul a hidratáció fenntartásához.


Girl with red nail polish holding mango
Thai mangó

Mangosztán:

 1. Magas antioxidáns tartalom

 2. Erősiti az immunrendszert, hiszen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik.

 3. Gyulladáscsökkentő hatása van, így kifejezetten segítséget nyújthat a krónikus gyulladásos betegségek enyhítésében.

 4. Természetes energiaforrás: magas szénhidrát tartalommal rendelkezik, így nagy éhség vagy fáradtság esetén is segítségünkre lehet.


Girl holding mangosteen with brown wall background
Mangosztán

Csillaggyümölcs:

 1. Magas C-vitamin, B-vitamin, kálium és rosttartalommal rendelkezik. Ezek erősitik az immunrendszert és az emésztési rendszer működését is javítják.

 2. Segíthet a bőr egészségének fenntartásában: C-vitamin és béta-karotin tartalma miatt segít a bőr egészségének fenntartásához.

 3. Természetes hidratáló hatás: a csillaggyümölcs magas víztartalommal rendelkezik, ami természetes hidratáló hatást nyújt a szervezet számára.


Girl holding star fruit in her palm
Csillaggyümölcs

Passion fruit:

 1. Magas antioxidáns tartalom: többnyire a legtöbb ázsiai gyümölcs magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, így az említésén kívül, több magyarázatra már nem szorul.

 2. Segíthet a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában: csökkenti a stresszt és hozzájárul az érelmeszesedés megelőződéséhez.

 3. Természetes nyugtató hatás: A passion fruitban található vegyületek nyugtató hatást gyakorolhatnak az idegrendszerre, és segíthetnek csökkenteni a szorongást, stresszt és álmatlanságot.

 4. Magas A-vitamin tartalom: a passion fruit magas A-vitamin tartalma hozzájárulhat az egészséges szem és látás megőrzéséhez.


Girl holding passion fruit with forest background
Passion fruit

Papaya:

 1. Magas C-vitamin tartalom: magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert és támogatja a sebgyógyulást.

 2. Enzimekben gazdag: magas enzimtartalma miatt segíthethet az emésztés folyamatában. Az enzimek elősegíthetik a fehérjék lebontását, enyhíthetik az emésztési problémákat, mint például a puffadás és a gyomorégés, és támogathatják az egészséges bélmozgást.

 3. Magas víz- és alacsony kalóriatartalom: ismételten kíváló választás diétázóknak vagy azoknak akik az édességeket egészségesebb verzióra cserélnék.

 4. Jótékony hatás a bőrre: a papaya kiváló forrása az A-vitaminnak és C-vitaminnak, amelyek fontosak az egészséges bőr fenntartásában.

A listán felsorolt gyümölcsök, csak egy kis részét képzik a legjobb és legfinomabb ázsiai gyümölcsöknek, így ezt eg következő posztban tovább fogjuk boncolgatni.


123 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page