top of page

Vegánként Thaiföldön

Thaiföld, híres lenyűgöző tájairól és gazdag kultúrájáról és nem mellesleg, az ételek szerelmeseinek is paradicsoma.

A hagyományos thai konyha, melyet a változatos ízek és egzotikus alapanyagok tesznek különlegessé, sokunkat lenyűgöz.

Vajon mennyire alkalmas-e arra, hogy kiszolgálja a vegetáriánus, vegán vagy nyers vegán étrendet követőit?

Ebben a blogbejegyzésben felfedezzük Thaiföld gasztronómiai csodáit azok számára, akik kizárólag növényi alapú ételeket fogyasztanak.


A Thai Konyha és a Növényi Alapú Diéták

A thai konyha elsősorban húsból és tenger gyümölcseiből készült ételeiről ismert, de számos zöldség, gyümölcs és egyéb növényi alapú összetevő is megtalálható benne. A kulináris hagyományoknak köszönhetően könnyű áttérni vegetáriánus, vegán vagy nyers vegán étrendre Thaiföldön is, anélkül, hogy lemondanánk az ízek gazdagságáról és a változatosságról. Ellenben, egy ilyen életmód követése nem biztos, hogy a legolcsóbb étkezési forma az országban.

Fontos, hogy ne feltétlenül a felkapott vegán éttermekben étkezzetek, hanem próbáljátok ki a kis helyi árusokat és egyszerűbb útszéli éttermeket mert elképzelhető, hogy váratlan megoldásokkal készülnek számotokra.

Amennyiben hosszabb távon tartózkodsz Thaiföldön, akkor pedig érdemes lehet ellátogatnod a helyi piacokra és nagyobb szupermarketekbe, ahol biztosan jobb megoldásokat találsz étrended kialakítására.


Vegetáriánus Étkezés Thaiföldön

Azok számára, akik vegetáriánus étrendet követnek, a thai konyha számos lehetőséget kínál. A thai kulináris paletta számos növényi alapú ételt kínál, melyeket ízes fűszerek és szószok tesznek különlegessé. Például a Pad Thai tofuval vagy a Vegetáriánus Tom Yum leves olyan ételek, melyek nem igényelnek húst vagy halat.


Vegán Étkezés Thaiföldön

A vegánok is számos választási lehetőséget találnak Thaiföldön. A thai konyha gazdag vegán ételekben, melyek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket. A zöld curry, a som tum (papaya saláta) és a massaman curry vegán változatai remek példák arra, hogyan élvezhetőek az ízletes vegán fogások a thai konyhában.

Ellenben, fontos, hogy odafigyelj, hogy az adott étel, mint péládul a Papaya saláta legtöbb esetben tartalmaz halszószt és általában mini garnélával is "megszórják". Mindig tájékozódj az adott étteremben ezekről és kérdezz rá, hogy esetleg milyen alternatívával rendelkeznek ezek helyett.


Nyers Vegán Étkezés Thaiföldön

Talán a nyers vegán étrend hívei élvezhetik leginkább Thaiföld ízeit, hiszen rengeteg isteni zöldséget és gyümölcsöt kóstolhatunk az országban, melyek nem csak finomak, de táplálóak is.

Bár a hagyományos thai konyha gyakran feldolgozott összetevőket használ, számos friss alapanyag is megtalálható az ételekben, melyekből ízletes és egészséges ételeket készíthetünk. A friss gyümölcsök, saláták és a kókusztej alapú ételek kiváló választások lehetnek a nyers vegán étrend követői számára.


Legjobb Helyek Növényi Alapú Ételekért Thaiföldön

Thaiföld szerte számos éttermet és piacot találhatunk, ahol változatos növényi alapú ételeket kínálnak. Íme néhány ajánlott hely:

 1. Kínai Piac, Bangkok: a kínai negyed környékén rengeteg vegetárniánus és vegán éttermet találhatunk, de elég csak a utcán sétálgatnunk és biztosan szembejönnek velünk olyan ételek, melyek megfelelőek számunkra.

 2. Blue Diamond, Chiang Mai: ez egy népszerű vegán étterem, ahol friss és ízletes vegán opciókkal találkozhatsz.

 3. Suananda Vegetarian Garden, Phuket: egy gyönyörű kertben elhelyezkedő vegetáriánus étterem, ahol a nyugalom és a finom növényi alapú ételek találkoznak.

 4. Yes Vegan, Pattaya: sokak szerint az egyik legjobb vegán étterem Pattayán, így mindenképpen érdemes lehet kipróbálnotok, ha a városban jártok.

Illetve, aki szereti az indiai ételeket, az szinte mindenhol az országban találhat vegetáriánus és vegán indiai éttermeket.


Pár tipp az étrended kialakításához egy adott thaiföldi látogatás során:

 • Tanulj Alapvető Kifejezéseket: ismerd meg a lényeges thai kifejezéseket a diétáddal kapcsolatban, hogy hatékonyan kommunikálhass az éttermekben és étkezdékben.

 • Fedezd Fel A Helyi Piacokat: látogass el a helyi piacokra, ahol friss gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb növényi alapú összetevőket találhatsz. Beszélgess az árusokkal, és ismerd meg azokat az alapanyagokat. Természetesen, az utóbbi opció egy kicsit nehézkes lehet mert nem minden helyi beszél jól angolul, de mindig érdemes próbálkozni!

 • Igazítsd Az Ételeket Az Igényeidhez: ne féljetek kérni alternatíváka az ételeket és az alapanyagokat illetően, mely az étkezési preferenciáidnak megfelel. A thai éttermek többsége rugalmas és hajlandó az ételeket az igényeidhez igazítani.

 • Kapcsolódj A Helyiekkel: beszélgess a helyiekkel és találkozz emberekkel, akár több országból is, hogy betekintést nyerj a hagyományos thai növényi alapú ételekbe és tippeket kaphass másoktól, akik tapasztaltabbak a témát illetően.

Pár hasznos kifejezés vegetáriánusoknak és vegánoknak thai nyelven, melyeket érdemes lehet megtanulni:


 • Vegán vagyok - Chan/Phom bpen khon ráp-prà-thaan aa-haan jay kha/khrap)

 • Nem eszem húst - Chan/Phom mai gin núea

 • Nem eszek halat és tengeri herkentyűket - Chan/Phom mai gin plaa reu aa-haan tá-lay

 • Kérem, hagyja ki belőle a tejtermékeket - Mai sai nom kha/khrap

 • Ez tartalmaz tojást vagy tejet? - Ahaan nee mii kái reu nom mai

 • Én csakis gyümölcsöt és zöldséget eszem - Chan gin pon-lá-mái láe pák tao-nán

 • El tudná készíteni hús nélkül? - Tam hai mai sai núea dai mai?

 • Lehetne tofut kérni (pontosabban "van tofud" egy esetleges éttermi rendelésnél? - Khun mii tao hu mai

 • Van MSG ebben a fogásban? - Mii rót jao mai nai aa-haan née


Ha esetleg valaki nem lenne tisztában az MSG fogalmával, akkor érdemes lehet tudnotok:

Az MSG, vagyis mononátrium-glutamát, egy olyan mesterséges ízfokozó, amely szinte minden esetben megtalálható a thai konyhában és sok más ázsiai konyhában is.

Az MSG egy olyan "eszköz" a konyhában, mely felerősíti és hangsúlyozza ezeket az ízeket. Szerencsére a thai éttermekben és étkezdékben egyre gyakrabban transzparensen feltüntetik, ha egy étel tartalmaz MSG-t, így azok, akik szeretnék elkerülni ezt az ízfokozót, könnyedén választhatnak olyan ételt, mely nem tartalmazza az ízfokozót.

Fontos, hogy tudjátok hogy a tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a túlzott mennyiségű MSG fogyasztása esetén néhány ember esetében fejfájást vagy más tüneteket is okozhat. Erre érdemes lehet előzetesen cikkeket olvasnotok.

Thaiföld kulináris világa igazi paradicsom a növényi alapú étrend követői számára és akár kihívások elé is tehetjük magunkat, hogy hogyan valósítjuk meg az ilyen fajta étkezési sítlust az országban.

A thai emberek pedig nagyon nyitottak és barátságosak, így nem kell félnetek attól, hogy esetleg "úgy néznek rátok" egy adott mósosítás esetén. Sőt, ha elkészítik Nektek ezeket az ételeket, mely jó esetben ízlen is fog, majd ezt megosztjátok a szakáccsal, akkor biztosan nagyon hálásak lesznek érte!


28 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page