top of page

Munkalehetőségek Külföldieknek Thaiföldön: Felkapott Munkakörök, TEFL Tanári Tanfolyam és Tiltott Munkák Listája

Egyre több európai és ezen belül magyar állampolgárok is gondolkoznak azon, hogy áthelyeznék bázisukat, vagy éppen új életet kezdenének Thaiföldön.

Az ország egyre inkább vonzó célpont a külföldi munkavállalók számára is. A helyi gazdaság és turizmus fejlődése számos munkalehetőséget kínál, amelyeket külföldiek is betölthetnek. Ellenben, nem egyszerű megtalálnunk számításainkat, sajnos bonyolult a letelepedés és rengeteg a tiltott munkák száma külfildiek számára.

Ebben a blogbejegyzésben áttekintjük a legfelkapottabb munkaköröket, amelyek Thaiföldön elérhetők külföldiek számára, részletesebben bemutatjuk a TEFL tanári tanfolyamot, és kitérünk azokra a munkákra is, amelyeket külföldiek nem végezhetnek az országban.


Felkapott Munkakörök Külföldiek Számára Thaiföldön:

Angoltanár: az angoltanítás az egyik legnépszerűbb, ha nem is a legnépszerűbb munkalehetőség külföldiek számára Thaiföldön. Az országban nagy kereslet van a képzett angoltanárok, illetve más tantárgyakat oktatók iránt, különösen azoknak, akik rendelkeznek TEFL (Teaching English as a Foreign Language) tanúsítvánnyal. Az angoltanárok gyakran dolgoznak iskolákban, nyelviskolákban, vagy akár magántanárként is. Természetesen, a képzést el lehet végezni bármikor, ellenben a thaiföldi tanári munkavállalás esetén már több feltételnek is meg kell feleni (diploma, esetleges tanári végzettség nagy nemzetközi iskoláknál, TOEIC végzettség, stb.).

Mivel, turisztikai vállalkozásunk előtt nekem is volt szerencsém az országban tanítani, mind mint úszástanár, mint mint óvodai tanár, így hozzám is fordulhattok ezzel a témával kapcsolatban.

Turizmus és Vendéglátás: a turizmus Thaiföld egyik legfontosabb iparága, így számos munkalehetőség kínálkozik ezen a területen is. Alapvetően, több tartományban el lehet helyezkedni különböző területeken, mint a Front Desk, Rendezvényszervezés és további területek, de az igaz, hogy többnyire itt is magasan képett munkaerőt keresik. Úgymond, azokat a képzett dolgozókat, amelyek esetleg átvehetik adott helyi lakosok "helyét" és esetleg a nyelvi korlátok miatt ők már nem tudnák elvégezni azt.

IT és Digitális Marketing: az IT és a digitális marketing szektorok is folyamatosan növekednek az egész világon, így Thaiföldön is. Külföldi szakemberek gyakran találhatnak munkát szoftverfejlesztésben, webdesignban, vagy online marketingben. Thaiföld minden területén van lehetőség ilyen munkakörök betöltésére, de alapvetően a legtöbb munkalehetőség a fővárosban, Bangkokban található.

Üzleti Tanácsadás és Management: sok nemzetközi vállalat működik Thaiföldön, amelyek keresik a külföldi szakembereket üzleti tanácsadás és management területeken. Az ilyen munkák gyakran magasan képzett szakembereket igényelnek, akik tapasztalattal rendelkeznek a nemzetközi üzleti környezetben.

Ingatlanközvetítő: rengeteg külföldi, Pattayán például főként orosz állampolgárok helyezkednek el, mint ingatlanközvetítő. Alapvetően, ennél a munkakörnél nincsenek komoly elvárosok, csak aktívnak, megnyerőnek kell lenni, fontos, hogy jól beszéljen az ember angolul és vezessen valamilyen járművet.

Egészségügy: az egészségügyi szektor is egyre nagyobb figyelmet kap, különösen a nemzetközi szintű kórházakban és egészségügyi központokban. Külföldi orvosok, ápolók és egészségügyi szakemberek gyakran találhatnak munkát ezeken a helyeken, ám ez a ritkábbik eset és rengeteg követelménynek kell itt megfelelni.

Búvároktató: talán régebben még gyakoribb volt az, hogy külföldiek elhelyezkedtek Thaiföldön, mint búvároktatók, de sajnos manapság már belőlük is sok van. Ellenben, ha valaki komolyabban gondolkozik ezen, akkor elképzelhető, hogy esélye lesz rá.

Modell/Színész: nem egy olyan külföldi ismerősöm van, aki modellként kezdte karrierjét Thaiföldön és a mai napig is felkérik őket adott fotózásokra, termékek bemutatására. Persze, ennél a munkakörnél, ugyanúgy, mint a színészetnél is rengeteg feltételnek kell megfelelni, de akinek van ilyen tapasztalata és megvannak erre a megfelelő adottságai, akkor érdemes lehet ilyen modellügynökségeket felkeresni.


A TEFL Tanári Tanfolyam

Az angoltanítás iránt érdeklődők számára a TEFL tanfolyam egy kiváló kiindulópont. A TEFL (Teaching English as a Foreign Language) tanúsítvány megszerzése lehetőséget nyújt arra, hogy valaki angolt tanítson nem angol anyanyelvűeknek világszerte. Thaiföldön különösen nagy a kereslet a TEFL képesítéssel rendelkező tanárok iránt.

Mit nyújt a TEFL tanfolyam?

 1. Alapvető Tanítási Készségek: a tanfolyam során a résztvevők megtanulják az alapvető tanítási technikákat és módszereket, amelyek szükségesek az angoltanításhoz. Ez magában foglalja az óratervezést, az osztálytermi menedzsmentet és a különböző tanítási stílusokat.

 2. Gyakorlati Tapasztalat: sok TEFL tanfolyam gyakorlati képzést is tartalmaz, ahol a résztvevők valós osztálytermi környezetben próbálhatják ki a tanultakat.

 3. Nemzetközi Elismerés: a TEFL tanúsítvány világszerte elismert, így a tanárok nem csak Thaiföldön, hanem számos más országban is dolgozhatnak.

 4. Rugalmasság: a tanfolyamok gyakran online és offline formában is elérhetők, így a résztvevők saját ütemükben végezhetik el a képzést. Én korábban online végeztem el a tanfolyamot, de a TEFL.hu-Oktass nyelvet külföldön vagy online! idén elindította tantermi képzését is, ahol én is előadást tarthattam.Hogyan kezdjünk hozzá?

 1. Válasszunk Tanfolyamot: számos TEFL tanfolyam közül választhatunk, mind helyi intézményekben, mind nemzetközi szervezeteknél. Fontos, hogy olyan tanfolyamot válasszunk, amely nemzetközileg elismert tanúsítványt ad. Aki pedig magyar nyelvű segítséget szeretne, vagy van lehetősége egy tantermi tanfolyam elvégzéshez, akkor javasolom a fent említett cég felkeresését. Illetve, nekem is írhattok, ha részletesebben szeretnétek az én tanári élményeimről és tapasztalatomról beszélgetni.

 2. Regisztráció és Tanulás: jelentkezzünk a tanfolyamra, és kezdjünk neki a tananyag elsajátításának. Ne feledjük, hogy a gyakorlati tapasztalat is fontos része a képzésnek.

 3. Álláskeresés: a tanfolyam elvégzése után kezdjük el az álláskeresést Thaiföldön. Számos iskola és nyelviskola keres TEFL képesítéssel rendelkező tanárokat. Illetve, amely hatalmas előny lehet számotokra, hogy a fent említett cég segítséget is nyújt nektek a munkakeresésben.


Tiltott Munkák Külföldiek Számára Thaiföldön:

Thaiföld számos munkalehetőséget kínál a külföldiek számára, de vannak bizonyos munkakörök, amelyeket jogszabályok szerint külföldiek nem tölthetnek be. Ezek a tiltott munkák a helyi munkaerő védelmét szolgálják.

Főbb tiltott munkák:

 1. Fizikai munkák: mindenféle mezőgazdasági, állattenyésztési, erdészeti és halászati munkák, kivéve a szakértelmet igénylő feladatokat.

 2. Építőipari munkák: kőműves, ács, és egyéb építési munkák.

 3. Kézműves munkák: fafaragás, gyékény, rattan, bambusz, vagy más természetes anyagokból készült tárgyak készítése.

 4. Szállítás: gépjárművezetés, kivéve a nemzetközi repülőjáratok pilótáit és a targoncavezetést.

 5. Szolgáltatási munkák: hajvágás, fodrászat, szépségápolás, thai masszázs.

 6. Kereskedelmi munkák: piaci árusítás, üzletben való eladás.

 7. Irodai munkák: titkári és adminisztratív munkák.

 8. Jogszolgáltatás: jogászi, jogi tanácsadói munkák, kivéve az arbitrázsi eljárásban való részvételt és a nem thai jogot alkalmazó ügyekben való képviseletet.

Ez csak néhány példa a számos tiltott munkakör közül. A teljes lista elérhető a thaiföldi munkaügyi minisztérium honlapján vagy a helyi bevándorlási irodákban​ (Thai Life)​​ (Belaws)​​ (THAIest)​​ (Acclime Thailand)​​ (G.A.M. Legal Alliance)​.


Thaiföld számos munkalehetőséget kínál a külföldiek számára, különösen a turizmus, az oktatás és az IT területein. Az angoltanítás, különösen a TEFL képesítéssel, egy kiváló lehetőség azok számára, akik hosszabb ideig szeretnének Thaiföldön élni és dolgozni. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy mely munkakörök tiltottak külföldiek számára, hogy elkerüljük a jogi problémákat.Ha további kérdéseid lennének a thaiföldi munkavállalással kapcsolatban, akkor keress meg engem a weboldalamon, az info@lilawadee.com e-mail címen, a Facebook oldalamon, vagy gyere el hozzám egy Utazási tanácsadásra!

28 views0 comments

Σχόλια


bottom of page