top of page

Fontos tudnivalók thaiföldi utazáshoz


Thaiföld egy varázslatos ország, amely lenyűgöző tájakat, gazdag kultúrát és ízletes ételeket kínál.

Ha Thaiföldre készülsz, fontos, hogy előre felkészülj és tájékozódj néhány alapvető témáról, így nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat thaiföldi utazásotokhoz. Íme egy gyors útmutató, amely segíthet, hogy a legtöbbet hozd ki közelgő utazásodból.


Évszakok és Időjárás

Thaiföldet három fő évszak jellemzi: a forró, az esős és a hűvös. A legjobb időszak a látogatásra a hűvös időszak, november és február között, amikor az időjárás kellemes. Az esős évszak májustól októberig tart, amikor gyakoriak a záporok, de a táj zöldell és a turisták száma kevesebb. Egy részletes leírást megtalálhattok az időjárásról, egy táblázattal mellékelve az Utazási tanácsadás oldalon.


Thaiföldi időjárási térkép

Vízum és Beutazási Követelmények

A Magyarországról érkező turisták számára Thaiföld vízummentességet (vagyis pontosabban "Visa On Arrival"-t) biztosít abban az esetben, ha nem maradnának többet, mint 30 nap. Természetesen, van lehetőség 2+1 hónapos turista vízum igénylésére is, melyekről a Thaiföldi Királyság Nagykövetéségén tudtok érdeklődni, illetve a vízumot az alábbi oldalon tudjátok igényelni: https://thaievisa.go.th/

Fontos, hogy mindig legyetek tisztában a beutazáshoz szükséges követelményekkel és elvárásokkal, hogy minden problémát elkerüljetek.


Pénznem és Fizetés

Thaiföld hivatalos pénzneme a thai baht (THB). Bankautomaták széles körben elérhetőek, és a legtöbb helyen elfogadnak hitelkártyákat, de mindig legyen nálatok készpénz (melyet érdemes euróban vagy dollárban behozni az országba, bár én inkább az előbbit javasolom), különösen a kisebb városokban és a piacokon, illetve véleményem szerint Thaiföldön változatlanul a készpénz az elterjedtebb, mintsem a bankkártya.

Az ATM-ek teljesen tökéletesen jól működnek, 220 bahtos kezelési költséggel számolva a legtöbb helyen lesz lehetőségünk a pénzfelvételre.

Úgy gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb része a legfőbb thaiföldi tudnivalóknak.


Közlekedés

Thaiföldön a közlekedési lehetőségek közé tartoznak a vonatok, buszok, taxik és a belvárosi BTS (Skytrain) és MRT (metró) Bangkokban. A tuk-tukok és a motoros taxik is népszerűek, de mindig egyeztess az árról előre, hogy elkerüld a félreértéseket. Illetve, pár éve megjelent a Grab és a Bolt applikáció, amelyek bizonyos városokban nagyon jól működnek és kedvező áron van lehetőségünk a fuvarunk megrendelésére, de sajnos nem minden helyszínre teljesen igaz ez.

A közlekedési eszközök és azok használata helyszínenként változhat, de természetesen erről egy rátok szabott, egyéni útitervben szó fog esni, illetve természetesen a konzultációk alatt is.


BTS (magasvasút) tábla Bangkokban

Ételek és Italok

A thaiföldi konyha világhírű, így ne hagyjátok ki a helyi ízeket, mint a Pad Thai, Tom Yum Goong, a Som Tum és a friss tenger gyümölcseit. Az utcai ételekekkel érdemes vigyázni, ha érzékeny a gyomrotok, és mindig válasszatok olyan helyeket, ahol sokan esznek és lehetőleg sok a helyi vendég. Csak palackozott és/vagy fertőtlenített/szűrt vizet igyatok.


Kultúra és Etikett

A helyiek nagyon udvariasak és barátságosak. Fontos tiszteletben tartani a helyi szokásokat, például soha ne mutass a lábaddal emberekre vagy tárgyakra, és mindig vedd le a cipődet, mielőtt belépsz valaki otthonába vagy egy templomba.

A Buddha-szobrokat tisztelettel kell kezelni, és soha ne készíts velük szelfit. Persze, a szabályokat illetően sokat lehetne mesélni és írni, de erről majd egy következő posztban részletesebben beszélünk.


Biztonság és Egészség

Thaiföld általában biztonságos úti cél, de mint minden utazás során, itt is érdemes óvatosnak lenni. Ellenben, természetesen, mint minden országban, itt is a forgalmasabb helyeken érdemes jobban odafigyelni az értékeitekre.

Ellenőrizd, hogy rendelkezel-e megfelelő utazási biztosítással, és hogy amennyiben beoltatnád magad, az oltásaid legyenek naprakészek.

Megbízható, komoly háttérrel rendelkező utasbiztosítás megkötése itt lehetséges: https://www.lillawadee.com/biztositas


Mobil Kommunikáció/WiFi

A mobilinternet-hozzáférés Thaiföldön széles körben elérhető. Megfontolandó egy helyi SIM-kártya vásárlása, amely olcsó és egyszerű megoldást kínál az internethez való hozzáférésre. Érdemes már utazásod napján megvásárolni a helyi SIM kártyát, vagy akár a reptéren, illletve a 7-Eleven üzletek bármelyikében.

Alapvetően, a reptéri SIM kártyák árai magasabbak lehetnek, mint a 7-Eleven üzletekben kapható kártyák, viszont a turista verzió teljesen korlátlan internetelérést kínál az egész utazásotok alatt, majd utána ki is dobhatjátok azt.

Ellenben, a 7-Eleven ülzetekben, habár olcsóbbak a kártyák, néha több üzletet is végig kell járni mire megtaláljuk a magunknak valót és azt az alkalmazottat, aki esetleg segít is beállítani azt.


Nyelv

A hivatalos nyelv a thai, de a turisztikai területeken és nagyobb városokban az angol is széles körben érthető. Néhány alapvető thai kifejezés elsajátítása nagyra értékelhető gesztus a helyiek körében.

Ha szeretnétek megtanulni pár hasznos kifejezést utazásotok előtt, akkor csatlakozzatok a "Thai-magyar Gyorstalpaló Nyelvtanfolyamhoz".


Felfedezni Thaiföldet egy csodálatos kaland, amely gazdag kulturális élményekkel, lenyűgöző tájakkal és felejthetetlen emlékekkel kecsegtet. A fentebb felsorolt tippekkel felvértezve, illetve az Utazási tancsadás igénybevételével biztosak lehettek benne, hogy thaiföldi utazásod zökkenőmentesen és élvezetes lesz.

21 views0 comments

Comments


bottom of page