top of page

Chiang Mai és környéke


Chiang Mai térkép
Chiang Mai és környéke - A fotó felhasználása semmilyen formában nem engedélyezett!

A gyönyörű Chiang Mai és környéke tele van lenyűgöző látványosságokkal, gazdag kulturális örökségekkel és természeti szépségekkel.

Ha Chiang Mai-ba tervezitek utazásotokat, itt van egy útmutató, hogy mit érdemes felfedezni a városban és környékén:

1. Chiang Mai óváros: A Történelem Bölcsője

Kezdjétek utazásotokat a belváros és egyben óváros felfedezésével. Ez a helyszín a város történelmének központja, mely tele van csodás templomokkal és építészeti csodákkal. A Wat Phra Singh templom például egy tökéletes példája a thaiföldi buddhista építészetnek.


2. Doi Suthep-hegy: Lélegzetelállító Kilátás a városra

Semmiképpen ne hagyjátok ki a Doi Suthep-hegy látogatását, amely Chiang Mai felett magasodik. A hegy tetején található Wat Phra That Doi Suthep templom lenyűgöző építménye, és onnan gyönyörű kilátás nyílik az egész városra és a környező hegyekre.

A templom az egyike Thaiföld legfontosabb buddhista szent helyeinek.


3. Elefántfürdetés a hegyekben

Chiang Mai és környéke ismert a lenyűgöző természeti adottságokról és a különböző elefántos programokról. Természetesen, itt megint nem az elefánt trekkingre gondolok, hanem a (korábbi blogokban is említett) Elephant Nature Parkról, mely magyarán egy elefántmenhely, ahol rengeteg mentett és sérült elefánt él, teljesen szabadon, láncok nélkül.

Itt megtapasztalhatod, hogyan gondoskodnak az elefántokról, és akár magad is részt vehetsz az állatok gondozásában.

4. Night Bazaar: Vásárlás és Kulináris Élmények

A Chiang Mai Night Bazaar egy közkedvelt hely a helyi kézműves termékek és a változatos thaiföldi konyha felfedezéséhez. Kifejezetten alkalmas esti sétához, vacsorához és természetesen vásárláshoz is.


5. Különleges Törzsi Kultúra

Chiang Mai és környéke gazdag törzsi kultúrával rendelkezik. Mindenképpen érdemes ellátogatni a hegyvidéki területekre is, ahol még mindig találhatsz olyan törzsi közösségeket, mint a Hmong vagy a Karen, akik hagyományos életmódot folytatnak és csodálatos termékeket árulnak.

Ellenben, fontos tudnotok a Karen törzs életének és napjainak árnyoldalairól is.

Sajnos sok lakos a mai napig, évek után sem kapja meg a thai állampolgárságot és korlátozott hozzáférésük van olyan tényezőkhöz, mint az áram, az egészségügyi ellátás vagy az oktatás.

Illetve, rengeteg ember, aki a Karen törzsek falvaiban lakik, kényszerítve van arra, hogy a turistákat "szórakoztassa" vagy fotózkodjon velük.

Fontos, hogy látogatásod során megfelelő kutatást végezz, hogy hogyan és kivel látogatsz el oda, illetve, hogy pénzed/adományod valójában ezeknek a kiszolgáltatott embereknek megy, és nem harmadik feleknek.

Amilyen fontosak számunkra az állatok és az ő jólétük, annyira fontos kell, hogy legyen más emberek élete és körülményei is.


6. Széleskörű Gasztronómiai Élmények

A thaiföldi konyha híres az ízletes ételeiről, és ebben Chiang Mai nem kivétel. Próbáld ki a helyi specialitásokat, mint a khao soi (csirkeleves curryvel és tojásos tésztával vagy a som tam (csípős papayasaláta).


7. Környező Nemzeti Parkok: Természeti Paradicsomok

A környék rengeteg nemzeti parkkal büszkélkedhet, például a Doi Inthanon Nemzeti Parkkal, ahol Thaiföld legmagasabb hegyét találhatod.

Ezek a parkok kiváló lehetőséget kínálnak túrázásra, madarak és különböző állatok megfigyelésére és a természet megcsodálására.


TOP látinvalók a városban:

1. Doi Suthep-templom (Wat Phra That Doi Suthep)

2. Chiang Mai Óváros (Old City): A város történelmi központja, ahol számos templom, piac, üzlet és étterem található. Ha itt jársz mindenképpen látogasd meg a Wat Phra Singh-et és Wat Chedi Luang-ot.

3. Night Bazaar: Chiang Mai éjszakai piaca élénk és nyüzsgő hely, ami esténként éled életre. Itt vásárolhattok helyi kézműves termékeket, ruhákat, ékszereket és finom ételeket kóstolhattok.

4. Elephant Nature Park

5. Mae Ping-folyó hajókirándulás: Fedezd fel a Mae Ping-folyó menti különleges vidéket egy kellemes hajókirándulás során.

6. Doi Inthanon Nemzeti Park

7. Art in Paradise: Ha érdekel a 3D-művészet és az optikai illúziók, látogass el az Art in Paradise interaktív művészeti múzeumba, ahol a műalkotások "részévé" válhatsz és kreatív képeket készíthetsz. Erről a helyről már korábban meséltem nektek, hiszen Pattayán is található egy ugyanilyen múzeum. Találtok róla posztokat a Facebook és az Instagram oldalamon, illetve a YouTube csatornámon.


Mivel a blogban Chiang Mairól és környékéről beszélünk, így fontos megemlíteni a környező városokat is, mint Pai és Chiang Rai.


Chiang Rai egy olyan város Thaiföld északi részén, amelyet gyakran elkerülnek a turisták, de a város és környéke lenyűgöző természeti szépségeivel, kulturális kincseivel és egyedülálló látnivalóival igazán megérdemelne egy helyet az utazási listátotokon. Persze, ezt inkább azoknak ajánlom, akik legalább 3 hetet töltenek el Thaiföldön vagy többedszerre látogatnak ide.


Az Arany Háromszög

Chiang Rai az "Arany Háromszög" közepén helyezkedik el, ahol Thaiföld, Laosz és Mianmar (Burma) határai találkoznak. A terület híres volt a régebbi időkben a kábítószer-kereskedelemről, de ma már a turisták inkább a kulturális és történelmi látnivalók miatt látogatnak ide.

1. Mae Sai Határváros: Látogassatok el Mae Sai városába, Thaiföld legészakibb pontjára, és látogassatok át Mianmarba akár egy 1 napos kirándulás keretében. Teljesen más hangulatú helyekkel találkozhatsz itt, legyen akár szó a piacokról, az éttermekről vagy akár az emberekről.

2. Ópium Múzeum: Ha érdekel a térség történelme és, hogy hogyan is zajlott az ópiumkereskedelem, akkor a Chiang Raiban található Ópium Múzeum egy érdekes hely lehet és itt betekintést nyerhettek a régióban játszódott eseményekbe és azok esetleges hatásaira.


Templomok

Chiang Rai híres az egyedülálló templomjairól, amelyek különleges építészeti stílusuk és lenyűgöző díszítésük miatt vonzzák a látogatókat.

3. Fehér Templom (Wat Rong Khun): a Fehér Templom egy "modern" műalkotás, amelyet a híres thai művész, Chalermchai Kositpipat tervezett és épített. A fehér szín és a tükörszerű mozaikok lenyűgözőek, melyek a templomot szinte mesebeli helyszínné teszik. A Facebook oldalamon erről is találhattok fotókat és hosszabb leírásokat.

4. Kék Templom (Wat Rong Suea Ten): a Kék Templom egy másik művészeti remekmű Chiang Rai-ban. A kék színű díszítések és a modern művészet elemei lenyűgöző hatást keltenek.

5. Fekete Háromszög Templom (Wat Tham Pla): Ez a templom egy, a városhoz közeli helyi barlangban található és a hely különlegessége, hogy majmok és makákók is élnek itt, ám mindenképpen érdemes velük óvatosnak lenni.


Történelmi és Kulturális Élmények

Chiang Rai továbbá számos kulturális és történelmi látnivalóval is rendelkezik.

6. Chiang Rai Óváros: sétáljatok az óvárosában, ahol tradicionális thai épületek és templomok sorakoznak. .

7. Mae Fah Luang Művészeti és Kulturális Park: ez a park egyedülálló gyűjteménye a thai művészetnek és kultúrának.

Chiang Rai lenyűgöző város, amelyet mindenképpen érdemes felfedezni, természetesen a fent említett Chiang Mai-al együtt.


Pai: a Nyugalom És Természet "szigete"

Pai egy kisváros Chiang Maihoz közel, amely egy csöndes völgyben fekszik, és főként természeti látnivalóiról híres, ahol az emberek kifejezetten a lassú életstílunak élnek és hippi életszínvonalat folytatnak.

1. Természeti látnivalók: ahogy fent is említettem, Pai a gyönyörű tájáról ismert. Ezek alatt értem például a Pai Canyont, ahol lélegzetelállító kanyonok és sziklák tárulnak elénk. A környékén számos vízesés és meleg forrás is található, mely ideális kirándulásokhoz és kikapcsolódáshoz.

2. Vásárlás és Kézművesek: a városban számos piac és kézműves bolt található, ahol helyi kézműves termékeket és művészi alkotásokat vásárolhatsz. Képzeld el, hogy innen kapott termékekkel rendezed be otthoni lakásodat. Gondolok itt akár a csodás színes, mintás párnahuzatokra vagy akár a díszes falidekorokra.

3. "Laid-back" hangulat: a város híres a laza, lassú életstílusáról és a barátságos helyiekkel, vagy külföldiekkel való találkozásról.


Mind Chiang Mai, Chiang Rai és Pai egyedi módon vonzza oda a látogatókat.

Chiang Mai gazdag kulturális élettel és csodás szállodákkal várja az utazókat, Chaing Rai érdekes történelemmel, míg Pai nyugodt és lenyűgöző tájaival ideális a pihenésre és a visszavonulásra.

Tehát, ha Thaiföld északi részét szeretnétek felfedezni akkor a kultúra és a természet csodáit mind megtalálhatjátok ezeken az Észak-thaiföldi helyeken.


189 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page