top of page

Ünnepek Thaiföldön

Thaiföld gazdag kulturális hagyományokkal rendelkezik, és az ország számos ünnepen keresztül mutatja be ezt. Úgy gondolom, hogy mind a helyiek, mind a turisták előszeretettel ünneplik ezeket az eseményeket, illetve az idelátogatók számára kifejezetten különleges élményt nyújtanak ezen események.


1. Songkran - Újévi Vizifesztivál

Thaiföld egyik legismertebb és legvidámabb ünnepe a Songkran, amit az újév ünneplésekor tartanak április 13. és 15. között (ez eltérő lehet tartományonként és valahol hosszabb és rövidebb is tarthat az ünnepség). Ez az időszak a hőmérséklet emelkedésével együtt érkezik, és egyben a szárazság beálltát is jelzi. A Songkran egy hatalmas vízcsata, ahol az emberek vízzel locsolják egymást, és a hagyományok szerint ez majd tisztaságot és frissességet hoz az új esztendőben. A Songkran ünneplése mindenhol Thaiföldön rendkívüli, de különösen komoly az ünneplés Bangkok és Chiang Mai városaiban. Ellenben, még eddig sosem maradtunk szárazon Pattayán sem.

Ázsiai gyerekek vizet locsolnak a Songkran idején

2. Loy Krathong - A Lámpások Ünnepe

A Loy Krathong ünnepét minden évben novemberben tartják. A résztvevők kis nádból és levelekből készített úszókosarakat (krathong) díszítenek, amelyeket az édesvízi tavakba, folyókba és patakokba engednek el. Sokszor a tengereken is láthatjuk ezt, ám a környezetvédők már próbálnak ez ellen küzdeni mert sajnos rengeteg káros anyag kerül a vizekbe. A kosárkák mellett az égbe is felengednek lampionokat, amelyek fényükkel csodálatosan megvilágítják az eget. Az ünnep a köszönetnyilvánításról és az elmúlt év problémáinak elengedéséről szól.


Színes virághajók a Loy Krathong thaiföldi ünnepre

3. Yi Peng

A Yi Peng ünnepét Chiang Mai tartományban rendezik meg, és gyakran összefonódik a Loy Krathong ünnepével, ám a kettő nem ugyanaz. A Yi Peng a színes léggömbök és lampionok ünnepe, és a résztvevők ezeket a színpompás léggömböket engedik fel az égbe. Az egész égbolt különböző színekben pompázik, amelyek fantasztikus látványt nyújtanak. A helyiek ezen a napon természetesen imádkoznak és különböző kívánságokat "eresztenek szélnek", hiszen hiszik, hogy a lampionok felszállása megtestesíti az elengedést és az újrakezdést.


Szerzetesek lampiont engednek az égbe

4. Khao Phansa - A Buddhista Szent Időszak Kezdete

A Khao Phansa ünnepét júliusban tartják, és ez hagyományosan a "buddhista böjti időszak" kezdetét jelzi. Ez az időszak arra ösztönzi a buddhista szerzeteseket, hogy három hónapon keresztül szigorúan betartsák a buddhista szabályokat, és több időt fordítsanak meditációra és spirituális gyakorlatokra. A látogatók számára ez az ünnep lehetőséget nyújt a buddhista hagyományok és meditáció megismerésére.


5. King Bhumibol Halálának Napja - Az Egyesült Királyság Ünnepe

December 5-én Thaiföld megemlékezik az ország leghosszabban uralkodó uralkodójáról, V. Rama IX. királyról, aki 70 évig volt a trónon, és óriási tiszteletnek örvendett. A király halála Thaiföld egyik legszomorúbb napjává vált, amikor az emberek összegyűlnek és tisztelettel emlékeznek meg a királyról. Az ünnepségek során általában meggyújtanak gyertyákat és virágokat helyeznek el az emlékére.


6. Hua Hin Szállodaparádé - A Tengerparti Ünnep

Hua Hin városában minden évben júniusban tartják meg a Hua Hin Szállodaparádét, amely egy vidám és színpompás esemény. A helyi szállodák dekorációkkal és felvonulásokkal vesznek részt ebben az ünnepen, és bemutatják a város gazdag tengerparti kultúráját.


7. Makha Bucha - A Buddhista Fény Ünnepe

Makha Bucha egy fontos buddhista ünnep, amelyet februárban vagy márciusban tartanak. Az ünnep célja, hogy a nép megemlékezzen azokról a buddhista szerzetesekről, akik a buddhizmus alapvető szabályait "hozták létre" Buddha tanításai alapján. Az emberek virágokat, gyertyákat, füstölőket és ajándékokat visznek a templomokba, és részt vesznek a városban zajló körmeneteken.


8. Chakri Nap - A Királyi Házalapítás Ünnepe

Chakri Napot április 6-án tartják, és ez az ünnep az ország királyi dinasztiájának, a Chakri dinasztiának az alapítását ünnepli. Ezen a napon a király és a királyi család tagjai nyilvánosan megjelennek, és több szertartásokon vesznek részt. Az ünnep a thai monarchia és az ország hagyományainak mély tiszteletét fejezi ki.


9. Full Moon Party - A Bulizás Ünnepe Koh Phangan-on

A Full Moon Party egy talán mindenki számára ismert party, amelyet minden hónapban, a telihold idején tartanak Koh Phangan szigetén. Ez a világhírű esemény összehozza az embereket a világ minden tájáról, és a parti helyszín a csodálatos fehérhomokos tengerpartokon található, ahol az emberek a holdfényben táncolnak egészen pirkadatig.


10. Phi Ta Khon - A Szellemek és Maszkok Ünnepe

A Phi Ta Khon egy hagyományos fesztivál, amelyet Loei tartományban tartanak, és a szellemek és a maszkok ünnepét jelképezi. A résztvevők elképesztő, különleges maszkokat viselnek, amelyek a helyi hagyományok és legendák szellemi lényeit ábrázolják.


11. Phuket Bike Week - A Motorosok Ünnepe

A Phuket Bike Week a motorosok egyik legnagyobb összejövetele Thaiföldön. Ez a két hétig tartó esemény áprilisban zajlik Phuketen, és motorosok ezrei érkeznek ide, hogy közösen ünnepeljék szeretetüket a motorozás iránt. A fesztivál során motorosok számos versenyen, motorshow-kon, koncerteken és szórakoztató rendezvényeken vesznek részt.


Bicikliző emberek

12. Vegetáriánus Fesztivál (Jae Festival)

A Vegetáriánus Fesztivált minden év októberében, és egy hétig tart. A fesztivál középpontjában a vegetáriánus étkezés és a "tiszta" életmód áll. A résztvevők vegetáriánus étrendet követnek, és több templomi szertartáson vesznek részt. Az ünnep alkalmat ad az embereknek arra, hogy megtisztítsák testüket és lelküket, és megújuljanak ez alatt az idő alatt. A Vegetáriánus Fesztivál különösen híres Phuketen, ahol az ünneplők hihetetlenül színes és elképesztő ruhákba öltöznek és egészen elképesztő "attrakciókat" mutatnak be.


Elefánt vízzel lelolcsolja az embereket

13. Lopburi Majom Fesztivál - A Majomok Ünnepe

Lopburi városa híres a majmok lakta romokról és szentélyekről. Az évente megrendezett Lopburi Majom Fesztivál során a helyiek és a látogatók egyfajta "majomkosarakkal" látogatják meg a szentélyeket ezzel is tisztelve ezeket az állatokat, de természetesen nem csak vallási háttere van az eseménynek, hanem kellemesen időtöltésre és szórakozásra is tökéletes.


Anya majom és kis majom ülnek a lépcsőn

Ezek a különféle thai ünnepek és rendezvények további példái a gazdag kulturális sokféleségnek, amelyet Thaiföld kínál. Természetesen, hosszasan lehetne írni minden eseményről, mely az országban megrendezésre kerül és bővebben bele is lehetne menni ezekbe, de egyelőre legyen ennyi.

Mindenesetre, mindenkinek ajánlom, hogy a Thaiföldre való látogatáskor érdemes utánaolvasni az aktuális eseményeknek és ünnepeknek, hogy a lehető legteljesebb élményben legyen részünk.


Nektek melyik a kedvenc ünnepetek?

48 views0 comments

Comments


bottom of page