top of page

Fedezd fel Chiang Mai varázslatos hegyvidékét: Doi Suthep és a Hmong Pui Falu

Chiang Mai városa, Thaiföld északi részén található és nem csak a lenyűgöző templomairól és élénk utcáiról híres, hanem a környező hegyvidékről is, amely igazi menedéket nyújt a város zajától. Két különleges helyszín, amelyeket minden Chiang Maiba látogatónak látnia kell, a Doi Suthep és a Hmong Pui Falu. Ezek a helyszínek nemcsak természeti szépségükkel, hanem kulturális jelentőségükkel is kiemelkednek.


Doi Suthep: A Szent Hegy

Doi Suthep, amely a várostól mindössze egy rövid autóútra található, egyike Chiang Mai legismertebb látványosságainak. A hegy csúcsán álló Wat Phra That Doi Suthep templom az egyik legszentebb buddhista hely Thaiföldön. A templom a 14. században épült, és azóta is fontos zarándokhely. A látogatók 306 lépcsőn keresztül juthatnak fel a templomhoz, ahol a csodálatos arany stupa várja őket. A templomtól nyíló kilátás lenyűgöző, ahonnan az egész Chiang Mai városa látható. Sajnos, mi pont olyan időszakban mentünk ide, amikor az úgynevezett "burning season" volt, így nem láthattunk sokat a kilátásból. Ellenben, nekünk ez nem volt probléma, hiszen már rengetegszer jártunk korábban Chiang Maiban, így a csodás kilátást is megtekinthettük már több alkalommal is.

A templom mellett a Doi Suthep Nemzeti Park is felfedezésre vár, amely gazdag flórával és faunával, valamint számos vízeséssel büszkélkedhet. A park ideális hely a természetjárók számára, akik szeretnének egy kis időt eltölteni a város zajától távol.Hmong Pui Falu: Élet a hegyekben

Nem messze a Doi Sutheptől található a Hmong Pui Village, avagy az egyik hegyö törzs a sok közül és az, amely egy aktív Hmong közösség otthona. A Hmongok, akik évszázadok óta a régió hegyeiben élnek, gazdag kultúrával és hagyományokkal rendelkeznek. A falu látogatása során betekintést nyerhetünk a Hmong emberek mindennapi életébe, megtudhatjuk, hogyan élnek, mivel foglalkoznak és milyen hagyományaik vannak.

A faluban számos kézműves bolt található, ahol helyi árusok által készített termékeket, például kézzel szőtt táskákat, ruhákat, ékszereket és egyéb kézműves cikkeket vásárolhatunk. Természetesen, aki a gasztrónomia élményeknek szeretné átadni magát, annak is bőven van erre lehetősége. Mindenkinek ajánlom, hogy kipróbálja az istenu szárított gyümölcsöket, például a helyben termszetett és napon szárított epret, vagy a cukrozatlan szárított mangót. Persze, emelett megkóstólhatjuk a helyi teákat, kávékát, édességeket és még a helyi sztíviával is beédesíthetjük italunkat.

A helyiek szívesen megosztják a látogatókkal a Hmong kultúráról szóló ismereteiket, és bemutatják, hogyan készítik hagyományos ruháikat és ételeiket.

Ezen felül mindenképpen érdemes meglátogatni a helyi múzeumot, ahol többet megtudhatunk a törzsről és történelmi hátterükről.


A Doi Suthep és a Hmong Pui Falu látogatása nemcsak hogy lehetőséget ad a természeti szépség és a csend élvezetére, de hozzájárul a helyi közösségek támogatásához is. A turizmus által nyújtott jövedelem fontos a falusiak számára, lehetővé téve számukra, hogy fenntartsák kultúrájukat és hagyományaikat.

Ha Chiang Maiba látogatsz, ne hagyj ki egy napot sem, hogy felfedezd ezeket a lenyűgöző helyszíneket. A Doi Suthep templom és a Hmong Pui Falu látogatása nemcsak hogy felemelő élményt nyújt, de mélyebb betekintést is ad a régió gazdag kulturális örökségébe.Mindkét helyszín kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a látogatók ízelítőt kapjanak a helyi konyhaművészetről. A Doi Suthepen és a Hmong Pui Faluban kis helyi egyszerű éttermek, vagy nevezzük őket inkább kifőzdének és piaci árusok kínálnak friss, helyben termelt alapanyagokból készült ételeket, beleértve a tradicionális thai és Hmong fogásokat, mint a khao soi (kókusztejes curry tészta), a sai oua (Chiang Mai kolbász), és a friss gyümölcsöket, például a mangót és a licsit.

Emellett, ha fellátogattuk a kilátóponthoz, ahol további árusokkal találkozhattok. Itt lehet kóstolni és vásárolni, többek között licsi vodkát és eperfa bort.

Ezeket láthatjátok az alább mellékelt videóban is.


4 views0 comments

Comentários


bottom of page